fredag 13 juli 2012

Boktips och TV-tips



Mitt i sommaren kommer här lite lästips som vem som helst får nappa på hur som helst. På bilden ovan syns omslagen till dessa starkt subjektivt utvalda lästips – som egentligen består av det jag själv läst och läser och ska läsa i sommar. Facklitteratur blandas med skönt, lyrik med prosa, serier med deckare, och så vidare. Titlarna är följande, från vänster uppifrån till höger nederst i bild:

Brian Turner: I skuggornas ständiga larm (Oppenheim)

Hans Lund: Kulturella ikoner (Carlsson)
Anja Hirdman (red.): Döden i medierna (Carlsson)

Lars Häger: Världens kärlek (Edda), och rakt under den på bilden:

Christine Falkenland: Sfinx (W&W)

Christian Lenemark (red.): Litteraturens nätverk (Studentlitteratur)

Craig Marks & Rob Tannenbaum: I Want My MTV (Dutton)

Franz Kafka (och serietecknad av Peter Kuper): The Metamorphosis (Crown)

Jason: Jag vill visa dig något (Optimal)

Mats Kolmisoppi: Undantagen (Norstedts)

Lars Elleström: Visuell ikonicitet i lyrik (Gidlunds)

Och orkar man inte läsa – men vem orkar inte det?! – så kan man ju alltid spana in något bra TV-program! På SVT PLAY kan man för närvarande se bra dokumentärer om Feist, Charlotte Rampling och Marlene Dietrich. Dessutom har ju SVT tidigare i år visat de fenomenala dokumentärerna om dels Bobby Fischer, dels fotbollslaget Blåvitt modell 1982 (Fotbollens sista proletärer). Själv slukar jag just nu några Mad Men-säsonger, samt femte säsongen av DEXTER

För Beyoncé-fans som undertecknad vankas också en, tror jag, superb stund i och med den inspelade konserten på Roseland Ballroom i New York, som visas i sommar, också på SVT (såklart!). Och så rullar samma gamla kära SVT snart igång ett gäng filmatiseringar av Dickens-berättelser – det är ju dickenskt 200-års-jubileum i år!

Det går också bra att grilla och bada och strosa i skogen, förstås! Det ena behöver inte utesluta det andra.