söndag 19 december 2010

Årets askanderska musikminnen 2010
Med ensamrätt på årets album-listornas förstaplats: Håkan! Hellström! 2 STEG FRÅN PARADISE!

Believe it or not: han gjorde det igen! IGEN! krängde ur sig ett rykande, frustande, maniskt på liv och död-album än en gång. Precis som han satte agendan för 00-talet med debuten, sätter han nu agendan för 10-talet med detta album. Det är tillbakablickande försoningsförsök som brinner i nutid; det är en hel samling av djupt berörande berättande poem, där varenda liten rad är ett lyriskt vibrerande mästerverk; det är ett sångsätt som har utvecklats och varieras på ett imponerande och inspirerande sätt (lyssna på titelspåret!). Man saknar ord, man är knäckt. Igen. Han prydde alla tidskrifters och magasins omslag någon gång under hösten, och det gick inte att missa vem som hade gjort en ny platta, inte heller vem som ligger inne med snyggaste Dylan-frisyren i år. Håkan Hellström är större än störst. Jag vill aldrig se dig dala, Håkan Hellström!


*


Lady Gaga triumferade detta år, särskilt med låten och videon Alejandro.

Årets fortfarande mest saknade: EGGSTONE.

M.I.A. blev min egen upptäckt, sent omsider. Hon lär ha vält omkull hela västkusten med sin famösa spelning på Way Out West i augusti. Jag tror på de uppgifterna.


Konserter jag upplevde

Jenny Wilsons och Tensta Gospel Choirs spelning på KB i Malmö, i januari.

Syket, på Inkonst i Malmö.

Ebba Forsberg, Babel i Malmö. Cohensångerna värmde ett vinterfuset malmöhjärta då våren aldrig verkade vilja kika fram!

Lars Demian på Victoriateatern, Malmö. Härligt Tom Waitsig julstämning. Demian is still going very strong!


Årets Dylan

Dylan är sin egen genre, som Magnus Eriksson i LIRA brukar framhäva när han recenserar Dylan-skivor. I år kom en ny titel i ständigt underbart välförpackade Bootleg-serien: The Witmark Demos 1962-1964. Måste has av dylanologerna – även om det inte är ett totalt omistligt verk för hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar