måndag 30 april 2012

Fridas sånger


Foto från Frida Hyvönens hemsida, se länk nedan


En av vårens musikaliska och poetiska höjdpunkter står Frida Hyvönen för. Hennes nya album To the Soul, är, som vanligt när det gäller Hyvönen, en samling superstarka låtar i varma, dova färger, utan att för den skull bli nattsvarta och hopplösa. Sångerna formar sig till små och stora berättelser framsjungna av en röst som verkligen menar vad den säger. Bland sångerna är Terribly Dark redan en favorit, liksom California och Farmor. Och det finns fler, ja i princip bara, guldkorn på albumet.

Hyvönen är nu också ute på turné i Sverige; har man aldrig sett och hört henne framföra sina låtar är det på tiden! Mer information får man via hennes hemsida:

lördag 28 april 2012

En liten helhet




Litteraturen om Bob Dylan... ja, den är milt uttryckt omfattande. Och den fortsätter stadigt att växa till sig. Nu har ytterligare ett bidrag sett dagens ljus. Det är danske medie- och kommunikationsvetaren – och dylanologen – Anders Høg Hansen som nu (eller rättare: 2011) publicerar pärlan till dylanläsning, Bob Dylan. Kaerlighed, krig og historie 1961 – 1967 (Frydenlunds förlag, 2011). 

I boken koncentrerar sig författaren på den närmast bisarrt kreativa perioden 1961-1967, från skivdebuten till och med albumet John Wesley Harding från 1967. Texter, musik och Dylans rollspelande diskuteras ömsint och fascinerat, och som läsare är det mycket lätt att ramla med längs låt- och artistdiskussionerna, särskilt om man som undertecknad är gravt dylanberoende.

Det här känns verkligen som en liten pärla; boken är ganska kort, bara ca hundrafemtiotalet sidor, och dessutom skriver Høg Hansen lättfattligt, klart och rakt på sak, och krånglar inte ner sig särskilt mycket i konstigheter. Framför allt blir den här essäboken till en suveränt frampenslad helhet, sällan har jag förstått Dylan och hans verk så bra vad gäller kontexterna i tid, rum, genre och estetik. Lite av måste-läsning, faktiskt, för den Dylan-intresserade!

Anders Høg Hansen är verksam på K3, vid Malmö Högskola.

söndag 15 april 2012

Högre utbildning




I nya numret (2012:1) av den finfina tidskriften Högre utbildning kan man bland mycket annat läsa min recension av Maja Elmgrens och Ann-Sofie Henrikssons bok Universitetspedagogik! Följ bara den här länken:


Högre utbildning nr 1, 2012

torsdag 12 april 2012

För lite Rasmus Fleischer

Det är på tok för lite Rasmus Fleischer i kultur- och samhällsdebatterna i vårt avlånga land. Detsamma får dessvärre och pinsamt nog sägas gälla för denna blogg. Det ska jag försöka råda åtminstone lite bot på framöver! Jag börjar genast med att lägga en länk (till vänster här på sidan) till Fleischers utmärkta och überspännande blogg, COPYRIOT. Framöver vill jag dessutom återkomma till en och annan reflektion över ett och annat i all den rikedom av tankar och inspiration och problem som återfinns i Fleischers böcker, Det postdigitala manifestet (2009) och Boken och biblioteket (2011).