lördag 28 april 2012

En liten helhet




Litteraturen om Bob Dylan... ja, den är milt uttryckt omfattande. Och den fortsätter stadigt att växa till sig. Nu har ytterligare ett bidrag sett dagens ljus. Det är danske medie- och kommunikationsvetaren – och dylanologen – Anders Høg Hansen som nu (eller rättare: 2011) publicerar pärlan till dylanläsning, Bob Dylan. Kaerlighed, krig og historie 1961 – 1967 (Frydenlunds förlag, 2011). 

I boken koncentrerar sig författaren på den närmast bisarrt kreativa perioden 1961-1967, från skivdebuten till och med albumet John Wesley Harding från 1967. Texter, musik och Dylans rollspelande diskuteras ömsint och fascinerat, och som läsare är det mycket lätt att ramla med längs låt- och artistdiskussionerna, särskilt om man som undertecknad är gravt dylanberoende.

Det här känns verkligen som en liten pärla; boken är ganska kort, bara ca hundrafemtiotalet sidor, och dessutom skriver Høg Hansen lättfattligt, klart och rakt på sak, och krånglar inte ner sig särskilt mycket i konstigheter. Framför allt blir den här essäboken till en suveränt frampenslad helhet, sällan har jag förstått Dylan och hans verk så bra vad gäller kontexterna i tid, rum, genre och estetik. Lite av måste-läsning, faktiskt, för den Dylan-intresserade!

Anders Høg Hansen är verksam på K3, vid Malmö Högskola.

1 kommentar:

  1. Käre Mikael Askander
    Det gläder mig at du kunnne lide bogen. Tack så mycket. Trevlig helg : )
    vh
    Anders Høg Hansen

    SvaraRadera