fredag 18 januari 2013

Queen Madonna
Jag har just läst ut Maria G. Franckes bok om Madonna (Historiska Media, 2012). Och tycker den var läsvärd, varken sämst eller bäst av de dryga tiotalet böcker om Madonna som jag hittills har läst i mitt liv. Som läsare får hen i sig en hel del roliga och intressanta uppgifter och inte minst de större mönster som författaren kartlägger i Madonnas karriär (sex, religion, dans, film, musik, med mera). Det här är faktiskt en riktigt bra introduktion till popdrottningens universum, för den som inte vet ett skvatt om exempelvis Like a Virgin, Blonde Ambition Tour eller vilken Madonna-låt som egentligen först skrevs för Michael Jackson...

Samtidigt finns det ett irriterande stildrag i Franckes text. Och det dominerar dessvärre framställningen. I parti och minut, sida upp och sida ner bara måste hon förklara hur bra Madonna är, hur fel kritikerna har som kritiserar den allt äldre kvinnliga sexikonen. Det där blir för mycket för mig, och stör läsningen ganska rejält. Lyckas hen blunda för det, så träder hur som helst en god läsupplevelse fram.

Francke gör mot slutet av sin bok också en lista över Madonnas 37 (!) bästa låtar. En del är mitt i prick, jag gillar att hon gillar exempelvis ”Dress You Up”, men jag saknar samtidigt en rad av Madonnas i mina ögon och öron allra bästa ögonblick. Därför bjuder jag här på en skarpare utmejslad lista, utan hierarkisk ordning. Detta är de tio bästa Madonna-låtarna någonsin. Hittills:

The Power of Goodbye
Justify My Love
Hung Up
Bedtime Story
Dress You Up
Like A Prayer
Ray of Light
Don’t Tell Me
Into the Groove
Like a Virgin

Och detta är de tio bästa musikvideor Madonna gjort/deltagit i:

Bedtime Story
Justify My Love
The Power of Goodbye
Vogue
Frozen
Give me All Your Luvin
Nothing Really Matters
Ray of Light
Material girl
Express Yourself


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar